6. 5. 2024   |   svátek má Radoslav
 

Velikonoční mazanec

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 500 g
moučkový cukr 150 g
máslo 150 g
žloutek 3 ks
mléko 250 ml
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: staročeská
Příprava: 02 h.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)



Postup

Všechny přísady si vytáhneme alespoň hodinu předem, aby měly pokojovou teplotu.

Připravíme si kvásek z 3 lžic mléka, lžičky krupicového cukru a rozdrobeného droždí. Přikryjeme a dáme na teplé místo vzejít.

Rozinky namočíme do lžíce rumu. Spaříme mandle a oloupeme, nakrájíme na tenké plátky.

V míse prosejeme polohrubou mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru z jednoho citrónu, zarovnanou lžičku soli a namočené rozinky i s rumem. Do sypké směsi přidáme vykynuté droždí, žloutky, zbytek mléka a rozpuštěné máslo. Zaděláme vařečkou a hněteme tak dlouho, až se těsto nelepí na stěny mísy. Do těsta zapracujeme ořechy, případně část mandlí a dáme na teplé místo pod utěrkou kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, vytvarujeme mazance a na plechu vyloženém pečícím papírem necháme kynout ještě asi půl hodiny. Potřeme vejcem, nahoře uděláme nožem dva zářezy, aby mazanec nepopraskal, posypeme mandlovými plátky a v předehřáté troubě pečeme nejprve prudčeji (200°) asi deset minut, pak snížíme na 160° a dopečeme dozlatova.


Další fotografie
 


RECEPTY

Vynikající pomazánka ze sardelové pasty

Postup: Nejdříve uvaříme vajíčka natvrdo. Změklé máslo vymícháme se smetanovým taveným... zobrazit recept

RECEPTY

Hospodský guláš

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji dozlatova. Mezitím nakrájíme maso... zobrazit recept

RECEPTY

Krémová česnečka

Postup: Česnek prolisujeme a zpěníme na másle. Česnek se nesmí připálit, zhořknul by.... zobrazit recept

RECEPTY

Špaldový chléb

Postup: Odměříme si 300ml mléka. Z odměřeného mléka odlijeme trošku do hrnku (asi... zobrazit recept

RECEPTY

Pečené uzené koleno

Postup: Uzené koleno uvaříme doměkka v mírně osolené vodě - nejlépe den předem kvůli... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Velký test nanuků

Míša tvarohový Mražený tvarohový krém s kakaovou polevou Složení: Tvaroh... zobrazit článek

RESTAURACE

Koishi

Základ nabídky tvoří originálně a moderně pojatá česká klasika a fusion...